Translate

divendres, 6 de juliol del 2012

Presentació

   Benvinguts tots. Primerament em presentaré, sóc un noi del Vallès a qui agrada la natura, la tecnologia i la ciència. Ara fa un temps un descobriment va trastocar cadascun d'aquets pilars de la meva vida. Es tractava d'això: les mantilles de gas (també anomenades camises, gas mantle, welsbach mantle). 



   Ostres, doncs no n'hi ha per tant direu... bé, us explico, les mantilles de gas són una mena de tela que juntament amb una llanterna de gas, proporcionen llum on no hi ha electricitat, avui dia es fan servir bàsicament en la muntanya, per excursions nocturnes, safaris, etc...Fan moltíssima llum gracies a que...són radioactives!! Al menys, fins fa poc totes ho eren, contenen Tori, un element radioactiu que emet partícules alfa i beta principalment. En algun moment dels anys 80 a algú se li va acudir que era massa perillós vendre aquest producte radioactiu a tothom, sobretot perquè un cop gastades es converteixen en pols radioactiva fàcilment inhalable. Així doncs, dissimuladament es van anar traient del mercat, sense fer gaire soroll, jo no me'n vaig enterar, clar que als anys 80-90 jo era molt petit, però els meus pares i avis tampoc, ningú els va dir com desfer-se'n de les que havien comprat, ni que procuressin que els nens no hi juguessin, ni que tinguessin extremada precaució amb la pols que feien. Simplement van quedar guardades en algun calaix de casa, fins que un friki amb un detector de radiació les trobés.
   Si sabeu alguna cosa de radioactivitat us hauran dit que les partícules alfa no travessen ni un paper, i les beta ni un full d'alumini i en cap cas travessen la pell. Fals, tot depèn de l’energia amb que s'emetin, però no m'heu de creure, aquí teniu una mantilla embolicada en el seu sobre de paper (on no hi diu pas que sigui perillosa) a més de vàries capes de plàstic.
 

  Podeu veure molts altres vídeos en youtube, veureu que són altament radioactives. Per això ja no en venen...o espera, hi ha un lloc on encara en venen, endevineu on? Segur que no, al Japó!! al minut 4 d'aquest vídeo* un noi fa un repàs a la oferta comercial d'una botiga japonesa. Com pot ser que aquí estiguin prohibides, però al japó se'n venguin? Qui hi ha més conscienciat avui dia, a part dels de Chernovil, sobre els perills de la radiació? Hiroshima, Nagasaki, Fukushima i no en tenen prou....Però el que realment m'ha esperonat a fer aquest blog no és tot això sinó la noticia d'ahir: Fukushima es podia haver evitat.
Es que algú ho dubtava? Qualsevol accident nuclear es pot evitar, qualsevol, només cal invertir-hi prous diners, clar que aleshores no seria rentable, i allà on hi hagi interessos econòmics, sempre es correran riscos. Allà on algú pugui guanyar diners, algú ho pot pagar amb la seva salut, o la del medi ambient.
   En fi, si teniu alguna d'aquestes mantilles per casa, intenteu no tocar-les gaire, emboliqueu-les i porteu-les a algun especialista. Els de les deixalleries no ho són, però a les universitats i hospitals solen tenir unitats de protecció radiològica que sabran que fer-ne. Això si, no les poseu dins de contenidors metàl·lics, doncs això fa que es produeixin Raigs X, però aquesta és una altre història que ja us explicaré en un altre blog.

* Si el vídeo no va, mireu aquest http://www.youtube.com/watch?v=kKIVwiKMBmM,
són les mateixes mantilles, pero n'ha comprat una i ho mira a casa.  
\ i /
 V  
 / \ 
 

6 comentaris:

  1. Aquest home, el del vídeo de la botiga japonesa on venen mantilles, està realment espantat:

    http://www.youtube.com/watch?v=yGOXbLUgae8

    Ara que no crec que tornar-se'n als EUA sigui gaire més segur...

    ResponElimina
  2. Ara veig que l'home espantat ha posat el video com a privat. Bàsicament deia que no s'hi senten segurs al Japó, i ell i la dona han decidit marxar. Es veu que les regulacions pel que fa la radiació ara són més laxes per permetre, entre altres coses, transportar tota la brossa radioactiva desde Fukushima a l'altre punta del Japó o on permetin posar abocadors.

    ResponElimina
  3. I com més velles, més radioactives!!! https://www.youtube.com/watch?v=9m70W7Hycag

    ResponElimina
  4. spain is different http://www.radical.es/info/7362/porque-ha-sido-destituido-rodolfo-isasi-alto-responsable-de-la-seguridad-nuclear

    ResponElimina
  5. https://www.youtube.com/watch?v=_RjJ1Yt81d8 William Milberry AluminiumStudios

    ResponElimina
  6. pagina 15 https://www.csn.es/documents/10182/27786/INT-04-29+Estudio+de+la+exposici%C3%B3n+debida+a+la+utilizaci%C3%B3n+de+torio+en+industrias+no+radiol%C3%B3gicas

    ResponElimina